Inzicht in je cyclus

Als je zwanger wilt worden is het handig om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn rondom de eisprong. In een gemiddelde cyclus van 26-33 dagen heb je maar 24 uur de tijd om de eicel te bevruchten. Met inzicht in je cyclus vergroot je je zwangerschapskansen!  

Cyclus

Het is handig om de eerste dag van je laatste menstruatie op te schrijven. Als het bloedverlies is gestopt, begint je baarmoeder met haar maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Als je een kortere of langere cyclus hebt, dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.

Ovulatie

Rond de 14e dag kiest je lichaam een eitje dat wordt uitgestoten om verder te groeien. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets? Meet dan ’s ochtends voordat je opstaat je temperatuur. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zo je eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietests te koop.

Afscheiding

Normaal gesproken sluit een slijmprop je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën. Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.

Wil je graag info om je zwangerschap zo gezond mogelijk te beginnen? Maak dan een afspraak op ons kinderwensspreekuur!

Ik wil een kinderwensconsult

Zullen we je terugbellen?

Naam Telefoonnummer
© 2024 Bloesem verloskundigen
| Website: Het Wep