Voorbereiding

Als een bloesem die gaat bloeien geeft je kindje zelf aan er klaar voor te zijn. En dan ben jij er ook klaar voor. Zeker met onze voorbereiding! 

Geboorteplan

Denk alvast na over wat jij fijn vindt voor de bevalling. De plek, het licht, de sfeer, de eerste kennismaking met jullie kindje... bespreek het met je partner en met ons. Het plan staat niet vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachte veranderen. Een bevalling is nooit precies te plannen. Het kan altijd anders lopen dan je gedacht had. Juist dan is het extra fijn dat je vantevoren hebt aangegeven wat je wensen zijn. Dan kunnen we daar rekening mee houden. Download het geboorteplan waarop je zelf je wensen voor de bevalling kunt schrijven.

Kraampakket

Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, een kraampakket moet je altijd in huis hebben (zeker vanaf 36 weken). Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Kijk er even goed naar, want er zijn kraampakketten in soorten en maten. Het pakket bevat verzorgingsartikelen die zowel bij een thuisbevalling als na een bevalling in het ziekenhuis nodig zijn:

  • 1 kraammatras (60 x 90 cm)
  • 5 celstof onderleggers (60 x 60 cm)
  • 2 pakken kraamverband
  • 2 pakken maandverband
  • 1 pak watten van 100 gram
  • 32 stuks steriele gaasjes (16/16)
  • 1 cordring* of navelklem
  • 50 cc alcohol van 70%
  • netbroekjes
  • digitale thermometer (géén oorthermometer)

*de cordring (ofwel: navelstreng ring) is een steriel afbindend ringetje en fiijner voor je kindje dan een grote plastic navelklem. Wij zijn zo enthousiast dat we deze aanbieden voor € 2,50. Steriel per stuk verpakt, one size fits all. Hoeft niet verwijderd te worden en is latexvrij. 

Hulpmiddelen

Zorg ervoor dat je bed een minimale hoogte heeft van 80 cm. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt. Dat is een goede werkhoogte, zowel voor ons als de kraamverzorgster.  Je kunt hiervoor bedklossen gebruiken. Deze klossen zijn te verkrijgen bij het hulpmiddelencentrum in Gorredijk (tel. 088 512 5300). In plaats van klossen kun je ook een bed bestellen. Net als een ondersteek. Dat kan nodig zijn tijdens de bevalling en soms in de kraamtijd. Vraag ernaar bij de balie. 

Klaarzetten voor de thuisbevalling

Als je thuis wil bevallen dan zijn er een aantal dingen die je kunt klaarzetten als je bevalling gaat beginnen:

  • zorg dat de ruimte waar je wilt bevallen goed warm is
  • een bed op de begane grond, we doen in principe geen bevallingen op de bovenverdieping i.v.m. veiligheid en toegankelijkheid voor een brancard
  • 2 warme kruiken (ook in de zomer)
  • 10 hydrofiele luiers
  • 2 emmers met vuilniszakken
  • goede verlichting
  • een tas met spullen voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet: patiëntenkaart, een camera/telefoon en kleren voor jou en de baby
  • zorg ervoor dat de je kamer goed toegankelijk is voor een brancard en dat je huisnummer goed zichtbaar is.

Bevalling

Een goede voorbereiding op je bevallling, in praktisch en emotioneel opzicht, is belangrijk. Zeker als je angst hebt voor de bevalling. Je kunt een aantal stappen ondernemen om zekerder de bevalling in te gaan: een cursus volgen, de voorlichtingsavond bezoeken, informatie opzoeken en een geboorteplan schrijven. 

In de folder 'voorbereiding op de bevalling' staat uitgelegd aan welke dingen je voorafgaand aan de bevalling kunt denken. Tevens wordt op een korte, heldere manier omschreven hoe een bevalling theoretisch gezien verloopt. Het is goed om je een beeld te vormen van een bevalling, zodat je ongeveer weet wat jullie te wachten staat. 

Gouden tips bij een bevalling

  1. Beval zoveel mogelijk rechtop en maak gebruik van de zwaartekracht.
  2. Kom in actie: bevallen is keihard werken. Loop, beweeg, wiebel en gebruik de kracht die vrijkomt bij de bevalling.
  3. Adem door je buik: bij elke inademing komt de onderkant van je buik naar voren en bij de uitademing valt je buik weer terug. Inademen door je neus is het gezondst, uitademen doe je met je mond open.
  4. Neem verantwoordelijkheid. Geen voetballer zal scoren als hij aan de kant blijft staan om te kijken wat zijn coach roept. Vertrouw op je eigen inzicht en capaciteit. Neem voor zover mogelijk zelf de regie over de bevalling en benut je krachten.
  5. Gebruik je eigen wijsheid. 
  6. Hanteer de pijn. Een kind krijgen is een enorme klus. Gebruik de kracht die vrijkomt om je kind op de wereld te zetten. 
  7. Geniet er van. Ook al is bevallen afzien, alles wordt lichter als je het jezelf naar de zin maakt.
  8. Breng jezelf tot uitdrukking. Jij moet het doen en dat lukt het beste als je daarin jezelf kunt zijn. Denk erover na wat dat voor jou betekent en leg jezelf geen beperkingen op.
  9. Beval op een warme, veilige plek. Waar je ook bevalt, zorg voor voldoende privacy, warmte, afzondering (zowel fysiek als emotioneel) en dim het licht.
  10. Denk niet maar voel. Het enige wat jij hoeft te doen is te voelen wat er gebeurt en daar zo goed mogelijk op reageren. Zoek naar houdingen die goed voelen. Want op deze manier werk je actief mee aan de geboorte van je kind.
  11. Zorg voor een coach. Een van de kerntaken van de verloskundige is je te ondersteunen in je natuurlijke kracht die je in je hebt.

Zullen we je terugbellen?

Naam Telefoonnummer
© 2024 Bloesem verloskundigen
| Website: Het Wep