button bellen06 4610 2629 online aanmeldenaanmelden

Bevalling

Een goede voorbereiding op je bevallling, in praktisch en emotioneel opzicht, is belangrijk. Zeker als je angst hebt voor de bevalling. Je kunt een aantal stappen ondernemen om zekerder de bevalling in te gaan: een cursus volgen, de voorlichtingsavond bezoeken, informatie opzoeken en een geboorteplan schrijven. 

In de folder 'voorbereiding op de bevalling' staat uitgelegd aan welke dingen je voorafgaand aan de bevalling kunt denken. Tevens wordt op een korte, heldere manier omschreven hoe een bevalling theoretisch gezien verloopt. Het is goed om je een beeld te vormen van een bevalling, zodat je ongeveer weet wat jullie te wachten staat. 

Gouden tips bij een bevalling

 1. Beval zoveel mogelijk rechtop en maak gebruik van de zwaartekracht.
 2. Kom in actie: bevallen is keihard werken. Loop, beweeg, wiebel en gebruik de kracht die vrijkomt bij de bevalling.
 3. Adem door je buik: bij elke inademing komt de onderkant van je buik naar voren en bij de uitademing valt je buik weer terug. Inademen door je neus is het gezondst, uitademen doe je met je mond open.
 4. Neem verantwoordelijkheid. Geen voetballer zal scoren als hij aan de kant blijft staan om te kijken wat zijn coach roept. Vertrouw op je eigen inzicht en capaciteit. Neem voor zover mogelijk zelf de regie over de bevalling en benut je krachten.
 5. Gebruik je eigen wijsheid. 
 6. Hanteer de pijn. Een kind krijgen is een enorme klus. Gebruik de kracht die vrijkomt om je kind op de wereld te zetten. 
 7. Geniet er van. Ook al is bevallen afzien, alles wordt lichter als je het jezelf naar de zin maakt.
 8. Breng jezelf tot uitdrukking. Jij moet het doen en dat lukt het beste als je daarin jezelf kunt zijn. Denk erover na wat dat voor jou betekent en leg jezelf geen beperkingen op.
 9. Beval op een warme, veilige plek. Waar je ook bevalt, zorg voor voldoende privacy, warmte, afzondering (zowel fysiek als emotioneel) en dim het licht.
 10. Denk niet maar voel. Het enige wat jij hoeft te doen is te voelen wat er gebeurt en daar zo goed mogelijk op reageren. Zoek naar houdingen die goed voelen. Want op deze manier werk je actief mee aan de geboorte van je kind.
 11. Zorg voor een coach. Een van de kerntaken van de verloskundige is je te ondersteunen in je natuurlijke kracht die je in je hebt.

 

Kraampakket

Aanvullende verzekerden krijgen het kraampakket gratis thuisbezorgd rond de 30e week van de zwangerschap. Je kunt dit het beste even navragen bij je zorgverzekering. Het pakket bevat verzorgingsartikelen die zowel bij een thuisbevalling als na een bevalling in het ziekenhuis nodig zijn:
 

Hulpmiddelen

Ongeacht de plaats van de bevalling is het voor een goede werkhoogte van belang dat het bed een minimale hoogte heeft van 80 cm. Je kunt hiervoor bedklossen gebruiken. Deze klossen zijn te verkrijgen bij het hulpmiddelencentrum in Gorredijk (tel. 088 512 5300). Het is ook mogelijk om in plaats van klossen, een bed te bestellen. Bij de uitleenbalie is tevens de ondersteek verkrijgbaar die nodig kan zijn tijdens de bevalling en soms ook in de kraamtijd.
 

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je al jouw ideeen en gedachten over de komende bevalling. Het geboorteplan neem je door met je partner en met ons zodat wij precies weten wat jouw wensen zijn rondom de bevalling. Hoewel een geboorteplan een goed middel kan zijn om jou een gevoel van controle te geven, is het goed te beseffen dat een bevalling soms anders verloopt dan je voor ogen had. Download het geboorteplan waarop je zelf je wensen voor de bevalling kunt schrijven. 
 

Klaarzetten voor thuisbevalling

Als je thuis wil bevallen dan zijn er een aantal dingen die je kunt klaarzetten als je bevalling gaat beginnen:
Zorg ervoor dat de je kamer goed toegankelijk is voor een brancard en dat je huisnummer goed zichtbaar is.

Logo Bloesem verloskundigen - Gorredijk
Burg. Selhorststraat 12
8401 PA Gorredijk

Telefoon 06 46 10 26 29
24 uur bereikbaar

info@verloskundegorredijk.nl

© 2021 Bloesem verloskundigen logo knov kwaliteitsregister

^