button bellen06 4610 2629 online aanmeldenaanmelden

Wat moet ik regelen?

Moeders voor moeders

Je kunt je zwangerschapsgeluk delen!

In Nederland is het voor één op de zes stellen niet vanzelfsprekend om zwanger te worden. Een oplossing voor hen kan kunstmatige bevruchting zijn. Bij die behandeling maken artsen gebruik van onder andere medicijnen die het hCG-hormoon bevatten. Dit hormoon kan alleen verkregen worden via de urine van zwangere vrouwen. En jij kunt daarbij helpen. Moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen tijdens hun eerste 16 weken van de zwangerschap. Het vruchtbaarheidshormoon hCG, dat uit de urine wordt gehaald, dient als grondstof voor de productie van het medicijn Pregnyl. Dit medicijn kan andere vrouwen helpen zwanger te worden. Je kunt je aanmelden bij Moeders voor moeders in via de website www.moedersvoormoeders.nl

Huisarts informeren

Het is raadzaam om je huisarts in te lichten dat je zwanger bent. Je hoeft niet eerst langs de huisarts voordat je je bij ons aanmeld, maar het is wel handig voor je huisarts om te weten dat je zwanger bent bij het bijvoorbeeld voorschrijven van eventuele medicatie. Soms heeft de huisarts ook nog aanvullende informatie voor ons, zoals allergieën voor bepaalde medicatie of medische gegevens die belangrijk zijn om te vermelden aan ons, omdat dat van invloed kan zijn voor je zwangerschap. Na de intake zullen wij, met jouw toestemming, de huisarts op de hoogte brengen van jouw uitgerekende datum en dat je bij ons onder controle bent.

Kraamzorg

De kraamtijd is een tijd vol nieuwe ervaringen. Je maakt kennis met je baby, je herstelt van de bevalling en je gezin staat volop in de belangstelling. De eerste zes weken na de bevalling wordt de 'kraamtijd' genoemd. De eerste week wordt je bijgestaan door een kraamverzorgende. Zij zal ook tijdens de bevalling, wanneer deze thuis plaatsvindt, de verloskundige assisteren. Het is belangrijk om de kraamzorg al van te voren wordt te regelen.  Voor de 16e week van je zwangerschap moet je je aanmelden bij een kraamzorgbureau. Er zijn verschillende kraamcentra in de buurt waarvoor je kunt kiezen. Meestal komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 30 en de 36 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kun je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch.

Erkenning en Ouderlijk gezag

Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. De vader kan het kind erkennen op de volgende momenten:

  1. Tijdens de zwangerschapEr wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat hij de vader is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn. Tijdens de zwangerschap is het handigste moment.
  2. Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 dagen na de geboorte moet plaatsvinden is het voor haar nogal belastend om mee te gaan naar het gemeentehuis.
  3. Op enig moment na de geboorte. Als de vader het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin de vader wordt erkend als de officiële vader van het kind.

Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier 'Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige' nodig.  Het formulier met de benodigde documenten wordt vervolgens opgestuurd of afgegeven bij de rechtbank.  

Zwangerschapsverklaring

Elke vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Om dit aan te vragen dient er bij de werkgever of uitkeringsinstantie een zwangerschapsverklaring te worden ingeleverd. Deze verklaring krijg je van ons. Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet. Zo kan hij of zij alvast op zoek naar een geschikte vervanger.  Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en op het moment als je borstvoeding geeft. Daarnaast hoor je gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd. Ben je zelfstandige of ben je werkloos, dan gelden er andere regels dan wanneer je in loondienst bent. Wanneer je als zelfstandige werkt dan moet je bij de UWV een uitkering aanvragen.

Zwangerschapscursus

Je krijgt van ons veel informatie over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Toch is het vaak erg leuk en leerzaam om een zwangerschapscursus te volgen. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren, krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling en veel tips en informatie. Er worden in de omgeving verschillende soorten cursussen aangeboden; zwangerschapsgymnastiek, yoga, haptonomie. cesar, zwangerschapswemmen, samen bevallen en hypnobirthing. De startdatum is afhankelijk van het soort cursus dat je volgt. De meeste cursussen starten rond de 24e week.  

Kraampakket

Ongeacht waar je wilt bevallen, een kraampakket moet je altijd in huis hebben. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Krijg je dit pakket niet, dan kun je een volledig pakket kopen bij de apotheek. Sommige drogisten verkopen ook kraampakketten. 

Verzekering

In sommige gevallen kan het handig zijn om, zodra je weet dat je zwanger bent, je verzekering er eens op na te slaan. Hoe ben je verzekerd en wat wordt er vergoedt. Ook kan het lonen om je verzekering op te hogen om de eventuele kosten van de kraamzorg of ziekenhuis te kunnen dekken. Het melden van een zwangerschap bij de verzekering is niet verplicht, maar het aanmelden van je kindje bij een verzekering wel. Ook is het goed om je te realiseren dat er bepaalde kosten in, maar ook na, de zwangerschap onder het eigen risico vallen.

Logo Bloesem verloskundigen - Gorredijk
Burg. Selhorststraat 12
8401 PA Gorredijk

Telefoon 06 46 10 26 29
24 uur bereikbaar

info@verloskundegorredijk.nl

© 2022 Bloesem verloskundigen logo knov kwaliteitsregister

^