button bellen06 4610 2629 online aanmeldenaanmelden

Tips en adviezen

Voeding

Tijdens de zwangerschap wil je zo gezond mogelijk leven om ervoor te zorgen dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor sommige vrouwen vergt dit best wat aanpassingen in hun voedingspatroon. In onderstaand overzicht is makkelijk opgesomd wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Bij vragen over bepaalde diëten of voedingsintoleranties, teveel of te weinig gewichtstoename gedurende de zwangerschap maar ook bij klachten van misselijkheid en dergelijke verwijzen wij laagdrempelig door naar diëtist/lactatiekundige.
 

Wat mag wel...

En liever niet...

*Bron: www.voedingscentrum.nl

Zwangerschapskwaaltjes

(Ochtend)misselijkheid

De eerste vier maanden van de zwangerschap maakt de placenta het hCGhormoon aan. Van dit hormoon kun je behoorlijk misselijk worden. Soms alleen ’s ochtends of de hele dag door. Na 16 weken zwangerschap verdwijnt dit hormoon uit je lichaam en zal de misselijkheid meestal afnemen. Niet eten maakt het meestal erger!

Tips:

Wanneer de misselijkheid zo erg wordt dat je niets binnen houdt, neem dan contact met ons op.

Brandend maagzuur

Door verslapping van het klepje tussen maag en slokdarm en later in de zwangerschap door verhoogde druk van je buikinhoud kun je last hebben van een brandend gevoel in je slokdarm.

Tips:

Mochten de klachten niet verminderen of zou je nachtrust ernstig verstoord raken dan zijn tabletten of drankjes in de handverkoop te verkrijgen die je veilig kunt gebruiken, zoals Rennies, Gaviscon en regla pH.

Bandenpijn

Bandenpijn is een vervelende, stekende pijn aan de zijkant van je onderbuik (richting de liezen). In je zwangerschap groeit de baarmoeder. De baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door deze banden (spieren). Door de groei komt er veel druk en rek op de banden te staan en dit kan die pijn veroorzaken. Bandenpijn is niet schadelijk. Vaak verdwijnt de bandenpijn in de loop van je zwangerschap.

Bekkenklachten

In de zwangerschap wordt het kraakbeen soepeler, zo ook in je bekken. Dit zorgt ervoor dat het kindje het bekken kan passeren. Deze bekkenpijn veroorzaakt pijn aan de voorkant van het bekken, bij het schaambot, pijn in de heupen en/of in de onderrug. Vaak straalt de pijn uit naar de bovenbenen en kan het zelfs een tintelend en doof gevoel geven.

Tips:

Word je door de pijn belemmerd in je dagelijkse functioneren, geef het dan bij ons aan. In dat geval is fysiotherapie een goede keuze. Bijna altijd verdwijnt deze pijn langzaam na de bevalling.

Vaak plassen

Door verhoogde druk van je baarmoeder op je blaas, meer vocht in je lichaam en door verslapping van je urinebuis moet je tijdens je zwangerschap vaker naar het toilet. Dit is het gevolg van hormonale veranderingen. Toch kan het ook een sluimerend signaal zijn van een blaasontsteking, zelfs als je geen pijn voelt bij het plassen. Geef daarom altijd bij ons aan wanneer je opvalllend vaak plast.

Vermoeidheid

Vooral in de eerste 3 maanden zijn zwangeren heel erg moe. Dit komt door de hormonale veranderingen. Geef toe aan de behoefte om extra rust te nemen. Vaak werkt vermoeidheid misselijkheid in de hand. Als het lichaam eenmaal gewend is aan de hormoonwisselingen, neemt de vermoeidheid meestal af. In het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich veel energieker. In de laatste periode wordt de zwangerschap zwaarder en is het lichaam sneller vermoeid door de steeds groter wordende buik. Soms is een oorzaak van de vermoeidheid terug te brengen naar een ijzertekort. Daarom controleren wij in
het begin van de zwangerschap en met 30 weken standaard het ijzergehalte in je bloed.

Wil je meer lezen over andere zwangerschapsongemakken, dan verwijzen we je naar de Folder 'Zwanger'.

Roken

Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding (willen) geven wordt geadviseerd te stoppen met roken. Roken in de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee, omdat schadelijke stoffen in de sigaretten de  doorbloeding van de placenta (moederkoek) verslechteren. Stop met roken; dit geldt ook voor je partner. Samen stoppen is makkelijker om vol te houden! Helaas blijkt dit in de praktijk soms lastiger dan gedacht. Vraag daarom om hulp, wanneer je denkt ondersteuning nodig te hebben bij het stoppen met roken. De risico’s voor je ongeboren kind zijn niet mild en ook niet verzachtend uit te drukken helaas. Wij willen jullie een duidelijk beeld schetsen van deze gevaren, maar tevens een helpende hand reiken wanneer je denkt dat alleen stoppen niet zal lukken. Een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap ook nadelig. Voorkom meeroken, want elke sigaret is schadelijk voor jou en je ongeboren kind.
De belangrijkste risico’s tijdens de zwangerschap zijn:

De belangrijkste risico’s na de geboorte zijn:

Borstvoeding en Roken

Borstvoeding is de beste voeding voor een pasgeboren baby. Het heeft een beschermende werking tegen allerlei ziekten, allergieën en infecties. Als je borstvoeding wilt geven aan je kind, is het beter om niet te roken. Er wordt namelijk minder moedermelk aangemaakt, de kwaliteit van de melk is minder en smaakt tevens minder lekker. Daarnaast kan roken ervoor zorgen dat de toeschietreflex verminderd is, omdat nicotine je bloedvaten vernauwt. Toch heeft borstvoeding, óók als je rookt, vele voordelen. Borstvoeding bevat stoffen die zorgen voor een betere opbouw van het immuunsysteem van je kind, waardoor de kans op infecties en allergieën verminderd is.

Lukt het niet om te stoppen met roken probeer dan de volgende tip in acht te houden:

Kijk voor meer informatie op www.rokeninfo.nl

Alcohol

Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden om alcohol te drinken. Vroeger werd gedacht dat 1 glaasje op z’n tijd geen kwaad zou kunnen. Op dit moment is het nog onzeker hoeveel alcohol tot een probleem kan leiden. Het meest veilige is het om helemaal geen alcohol in de zwangerschap te drinken. Soms gebeurd het dat vrouwen alcohol hebben gedronken terwijl ze nog niet wisten dat ze zwanger zijn. Dit zorgt vaak voor grote ongerustheid. Alcohol geeft een verhoogde kans op een miskraam, maar kent ook risico’s ten aanzien van de ontwikkeling van het kind. Deze ongerustheid is nooit helemaal weg te nemen. Bedenk dat je de grootste kans op een gezond kindje hebt, als je vanaf het moment dat de kinderwens bestaat helemaal geen alcohol meer drinkt.
Feiten:
Voor meer informatie over alcohol tijdens de zwangerschap, risico’s en veelgestelde vragen verwijzen wij naar www.alcoholenzwangerschap.nl
 

Drugs

Van veel drugs is nog niet helemaal bekend welke schade het gebruik bij bevruchting, zwangerschap en/of borstvoeding toebrengt aan het (ongeboren) kind. Om eventuele schade zoveel mogelijk uit te sluiten, wordt aangeraden helemaal geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Wees er wel altijd open en eerlijk over, zodat wij kunnen beoordelen of extra zorg in de zwangerschap nodig is.
 
Softdrugs (cannabis, marihuana/wiet, en hasj) kunnen een gezondheidsrisico zijn voor de zwangerschap en de baby, omdat de werkzame stof THC via de placenta bij de baby komt. Het is bekend dat het gebruik van softdrugs de schadelijke werking van andere genotsmiddelen, zoals alcohol, versterkt. Uit sommige onderzoeken blijkt dat baby’s van moeders die softdrugs hebben gebruikt tijdens de zwangerschap een lager geboortegewicht hebben. Na de geboorte blijkt dat sommige kinderen slechter scoren op cognitieve testen en vaker problemen hebben met concentratie.
 
Harddrugs zijn een groot risico voor je ongeboren kind. Cocaïne, ecstasy (XTC) en heroïne zijn gevaarlijk. Afhankelijk van het soort drug kan je kind een aangeboren afwijking of ontwikkelingsstoornis krijgen. Bij bepaalde drugs raakt het kindje al in de baarmoeder verslaafd en zal het na de geboorte ontwenningsverschijnselen krijgen waarvoor extra controle noodzakelijk is. Over paddo’s en smartdrugs is nog onvoldoende bekend. Zwangeren die regelmatig harddrugs gebruiken, wordt niet aangeraden zomaar te stoppen met de drugs. De baby kan dan ontwenningsverschijnselen in de baarmoeder krijgen en dit kan gevaarlijk zijn. Daarom wordt stoppen of afbouwen altijd onder begeleiding van een specialist gedaan. Wij zullen bij het gebruik van drugs altijd de gynaecoloog consulteren, om een goede begeleiding van de zwangerschap te garanderen.

Logo Bloesem verloskundigen - Gorredijk
Burg. Selhorststraat 12
8401 PA Gorredijk

Telefoon 06 46 10 26 29
24 uur bereikbaar

info@verloskundegorredijk.nl

© 2022 Bloesem verloskundigen logo knov kwaliteitsregister

^