button bellen06 4610 2629 online aanmeldenaanmelden

Echo

Tot aan de helft van de zwangerschap wordt er tijdens elke controle (kosteloos) een echo aangeboden. Het is prachtig om te zien hoe je kindje zich in de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt. Na 20 weken zwangerschapsduur  worden er echo's gemaakt als dit medisch noodzakelijk is; te denken aan groeiecho's, placenta lokalisatie of een liggingsecho.
 
Naast het maken van medische echo's (vergoedt door de zorgverzekeraar) bieden wij ook pretecho's aan, klik hier voor ons aanbod! Sinds 2017 beschikken wij over een nieuw geavanceerd echo apparaat. Met deze nieuwste echografie beleef je je zwangerschap bij verloskundigenpraktijk Bloesem nóg intenser!

 

Vitaliteitsecho

De eerste echo zal tussen de 8-10 weken van de zwangerschap gemaakt worden. Deze echo wordt vaak inwendig (vaginaal) gemaakt omdat we via de buikwand in deze vroege fase lang niet altijd een duidelijk beeld krijgen. Deze methode is veilig en niet pijnlijk en geeft dus géén verhoogd risico op een miskraam. Middels de inwendige echo kunnen we heel dicht bij de baarmoeder komen en kunnen we het vruchtzakje met embryo goed beoordelen. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, geef dit aan. Zorg in elk geval voor goede blaasvulling als je graag een echo via de buik wilt proberen. Natuurlijk staat centraal of het hartje klopt en of je in verwachting bent van één of meerdere kindjes. Daarnaast kunnen we het embryo meten om uit te rekenen hoelang je ongeveer zwanger bent.

 

Termijnecho

Tussen 10-12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Deze echo kan met goede blaasvulling, via de buik gemaakt worden. In deze periode groeit elk kind gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Oftewel, de uitgerekende datum wordt door verschillende metingen vastgesteld. Tijdens deze echo wordt de termijn bepaald en de hartslag van het kind beoordeeld. 

 

Geslachtsbepaling

Vanaf 15-16 weken is het geslacht meestal goed in beeld te brengen van het kindje en kan er uitspraak worden gedaan of het een jongen of meisje is. Kijk voor meer informatie en prijzen op echobureaugorredijk.nl 
 
 

20 Weken echo

Met het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of jullie kind lichamelijke afwijkingen heeft als een open ruggetje of open schedel. Verder wordt de ontwikkeling van de organen bekeken door een gespecialiseerd echoscopist. De 20 weken echo of SEO is geen garantie op een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden namelijk voor de geboorte ontdekt. Soms worden er wél afwijkingen of bijzonderheden gezien die voor onzekerheden kunnen zorgen. Jullie kunnen dan in aanmerking komen voor een uitgebreide echo in het Universitair Medisch Centrum Groningen of mogelijk een vruchtwaterpunctie om meer te weten te komen over de afwijking. De 20 weken echo wordt vanuit de basisverzekering vergoed.
 
 

Groeiecho

Mocht het nodig zijn, dan kan in de zwangerschap een groeiecho worden verricht om te kijken of het kindje volgens verwachting groeit. Bij een groeicontrole worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Deze wordt meestal meerdere keren herhaald, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.
 

Liggingsecho

Rond 36 weken zwangerschapduur maken we een liggingsecho om met zekerheid vast te stellen of het kind in hoofdligging of in stuitligging ligt. Hierdoor verkleinen we de kans dat een stuitligging met het uitwendig zwangeren onderzoek gemist wordt.

 

Het verschil tussen 2D, 3D en 4D

Bij een 2D echo zie je het kindje in de bekende zwart-wit beelden. Je ziet eigenlijk steeds een heel dun plakje, dus een doorsnede van het kindje. Je kijkt als het ware door het kindje heen en ziet alles aan de binnenkant. De 2D beelden worden vooral bij de medische echo’s gebruikt of bij een geslachtsbepaling. Tot ver in de zwangerschap kun je hele mooie 2D beelden krijgen.
 
Bij een 3D echo wordt er een extra diepte en kleur aan de 2D doorsnede toegevoegd. 3D betekent drie dimensionaal. Dat betekent dat je 3 dimensies ziet, namelijk lengte, breedte en diepte. 3D beelden zijn stilstaande beelden zoals je foto’s. 
 
Een 4D echo zijn bewegende 3D beelden. Een 4D echo wordt ook wel “live 3D” genoemd. De beweging van het kindje tijdens de echo is de vierde dimensie. Bij een 4D echo zie je het kindje afwisselend in 2D zwart-wit beelden en in bewegende 3D kleuren beelden. Tussen de 24 en 32 weken krijg je de mooiste resultaten bij een 3D of 4D echo.

Wanneer je onder controle bent bij verloskundigenpraktijk Bloesem, ontvang je 10% korting op een 3D/4D echo bij Echobureau Gorredijk!

Logo Bloesem verloskundigen - Gorredijk
Burg. Selhorststraat 12
8401 PA Gorredijk

Telefoon 06 46 10 26 29
24 uur bereikbaar

info@verloskundegorredijk.nl

© 2022 Bloesem verloskundigen logo knov kwaliteitsregister

^