button bellen06 4610 2629 online aanmeldenaanmelden

Borst of fles?

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor de pasgeborene, omdat moedermelk waardevolle voeding- en afweerstoffen bevat die kinderen nodig hebben voor hun groei, ontwikkeling en gezondheid. Vooral het colostrum, de melk die moeders in de eerste paar dagen na de geboorte produceren, bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten. Daarna is de hoeveelheid aan deze stoffen lager, maar omdat kinderen meer drinken, krijgen ze evenveel beschermende stoffen binnen als in het begin. Hoe langer borstvoeding wordt gegeven, hoe beter het is. kinderen profiteren daarvan optimaal als ze tenminste 6 maanden borstvoeding krijgen.

Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven. Bij slechts 2% is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk de baby vaak en zorgvuldig aan te leggen. Een goede instructie en begeleiding door een verloskundige, kraamverzorgster, personeel van het ziekenhuis, lactatiekundige en/of het consultatiebureau kan eventuele problemen voorkomen of helpen ermee om te gaan. Als je volledige borstvoeding geeft is het noodzakelijk dat je extra vitamine K en D geeft. Hiermee start je op de 8e levensdag.

In onze praktijk bestaat de mogelijkheid om een professionele borstkolf te huren op het moment dat het nodig is de melkproductie te stimuleren.

Voordelen van Borstvoeding

Borstvoeding beschermt het kind tegen acute middenoorontsteking, luchtweginfecties, diarree, atopisch eczeem en allerlei allergieën, infecties en ontstekingen. Waarschijnlijk beschermt borstvoeding ook tegen overgewicht op latere leeftijd en tegen diabetes.

Ook moeders profiteren van het geven van borstvoeding. Borstvoeding beperkt namelijk het bloedverlies na de bevalling en maakt het gemakkelijker om weer op gewicht te komen. Ook hebben vrouwen die borstvoeding geven minder kans op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker vóór de overgang en minder kans op botontkalking (osteoporose).

Praktische voordelen van borstvoeding zijn: het is gratis, altijd beschikbaar, altijd op de juiste temperatuur en hygiënisch.

Mannen en borstvoeding

Mannen ervaren borstvoeding vaak als iets van de vrouw, waar zij verder buiten staan. Toch kunnen mannen een belangrijke rol spelen bij het (blijven) geven van borstvoeding. Door erbij te zijn, door praktische hulp te bieden, maar vooral mentale ondersteuning te bieden, door waardering uit te spreken, aandacht te geven en de moeder gerust te stellen bij twijfel of het kind wel genoeg krijgt. Veel vrouwen hechten grote waarde aan de mening van hun partner als het gaat om keuzes maken rondom borstvoeding, zoals stoppen of doorgaan. Vandaar dat wij het belangrijk vinden dat de partner achter de keuze staat om borstvoeding te geven.

Bij ons in de praktijk is er één keer per maand een voorlichtingsavond over borstvoeding. Hier wordt door een lactatiekundige uitgebreid ingegaan op de voordelen van borstvoeding en wordt geschetst hoe aanleggen en eventueel kolven in zijn werk gaat. Natuurlijk is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Flesvoeding

Als je je kindje flesvoeding wilt geven, kun je het beste kiezen voor volledige zuigelingenvoeding. Deze bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Bij eventuele klachten is het niet verstandig om zomaar met een andere voeding te starten. Het is beter dit eerst te overleggen met het consultatiebureau. Wanneer je kind minimaal 500 ml flesvoeding per dag krijg, hoef je geen extra vitamine K te geven. Deze vitamine zit al in de voeding. Geef je kind elke dag wél 10 microgram vitamine D extra, ongeacht de hoeveelheid vitamine D die al is toegevoegd aan de flesvoeding.

Flesvoeding is eenvoudig klaar te maken. Voor het klaarmaken volg je de instructies op de verpakking. Heel belangrijk daarbij is dat het hygiënisch gebeurt. Zorg dat je handen schoon zijn en  dat de flessen en spenen zijn uitgekookt. Het lichamelijk contact tijdens het voeden is belangrijk.

Logo Bloesem verloskundigen - Gorredijk
Burg. Selhorststraat 12
8401 PA Gorredijk

Telefoon 06 46 10 26 29
24 uur bereikbaar

info@verloskundegorredijk.nl

© 2022 Bloesem verloskundigen logo knov kwaliteitsregister

^