button bellen06 4610 2629 online aanmeldenaanmelden

Miskraam

Bloedverlies

Bloedverlies vroeg in de zwangerschap komt voor bij 1 op 5 vrouwen. In de helft van de gevallen betreft het gering bloedverlies dat binnen één of enkele dagen stopt, waarbij de zwangerschap zich probleemloos verder ontwikkelt. Dit bloedverlies kan ontstaaan na geslachtsgemeenschap (contactbloeding) of er ontstaat een spontaan scheurtje in een klein bloedvat (als bij een bloedneus). Blijft het bloedverlies langer aanhouden, neemt de hoeveelheid toe, en/of gaat het gepaard met menstruatieachtige buikpijn, dan kan dat duiden op een beginnende miskaam. Zet de miskraam door dan gaat, afhankelijk van de termijn in de zwangerschap, het bloedverlies gepaard met verlies van bloedstolsels en/of zwangerschapsweefsel. Hierna neemt het bloedverlies meestal snel af. Gemiddeld duurt deze periode 5-7 dagen.

Oorzaak

Heel veel mensen vragen zich af waarom zij een miskraam krijgen.  Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Tijdens de vroege ontwikkeling van het embryo bestaat de kans op een chromosoomafwijking, waardoor het embryo niet meer kan groeien en wordt afgestoten. De oorzaak ontstaat vaak al tijdens de bevruchting. Zelden is deze afwijking erfelijk. Meestal zijn er hierdoor ook geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. De kans op een miskraam ten gevolge van een afwijking neemt met de leeftijd toe. Soms zien we op een echo dat het vruchtje niet meer leeft, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Je kunt dan gerust nog enkele dagen afwachten, omdat het lichaam meestal een seintje krijgt dat de zwangerschap niet goed is. Het bloedverlies en de buikpijn zullen meestal spontaan volgen.

Afwachten of ingrijpen?

Veel vrouwen geven aan af te willen wachten totdat de miskraam spontaan optreedt of doorzet. Wij zullen met jullie bespreken hoelang jullie graag willen afwachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Mocht je op een later moment toch besluiten verwezen te willen worden naar de gynaecoloog, dan kan dit ten aller tijde. Soms zijn er situaties dat een behandeling zelfs de voorkeur heeft; bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn. Emotioneel en praktisch gezien kan het voor sommige vrouwen vervelend zijn om een spontaan beloop af te wachten. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Dit kunnen redenen zijn om een de miskraam te behandelen met medicatie of om een curettage te laten uitvoeren. De medicatie wordt gebruikt om weeën op te wekken, zodat het zwangerschapsweefsel versneld wordt afgestoten. Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Deze ingreep duurt 5-10 minuten en wordt onder narcose uitgevoerd door de gynaecoloog. De gynaecoloog zal de keuze en voorkeur van deze behandelmethoden altijd met jullie bespreken. Lees hier meer over bloedverlies in de jonge zwangerschap.

Emotioneel herstel

Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het vaak extra ingrijpend. Jullie hebben je verheugd op de komst van dit kindje en ineens komt er abrupt een eind aan dit toekomstbeeld. Vooral in het begin kan het verdriet intens zijn. Vaak vindt een miskraam plaats vóór de buitenwereld van de zwangerschap afweet. Neem tijd om alle gevoelens te verwerken en praat erover met elkaar en eventueel met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Natuurlijk zijn wij altijd bereikbaar voor je.

Logo Bloesem verloskundigen - Gorredijk
Burg. Selhorststraat 12
8401 PA Gorredijk

Telefoon 06 46 10 26 29
24 uur bereikbaar

info@verloskundegorredijk.nl

© 2021 Bloesem verloskundigen logo knov kwaliteitsregister

^